2017, birbirinden güzel oyunlarla “iyi ki tiyatro var” dediğimiz bir yıl oldu. Çok beğendiğimiz oyunlar, kalemine sağlık dediğimiz yazarlar, ustalığını konuşturan yönetmenler, emeğini takdirle karşıladığımız sahnenin arkasındaki kahramanlar ve ayakta alkışladığımız oyuncularla koca bir yıl “oyuna geldik”.
Nasıl mı derseniz, bu yılın en sevdiğim ilk 10 oyunuyla anlatmaya çalışayım:(Oyunlar, alfabetik sırayla listelenmiştir.)
Ayışığında Gökkuşağı, Galata Perform
Galata Perform’un en yenisi, Ayışığında Gökkuşağı mucize tadında bir oyun. Serdar kurt’un sağlam metni, Yeşim Özsoy’un başarılı yönetmenliği, Ayşe Lebriz Berkem, Özgün Çoban ve Oğuz Öztekin’in hakkını verdiği oyunculuklarıyla sahneye fazlasıyla yakışmış. Mucizeye inanır mısınız bilmem ama oyunu izledikten sonra mucizenin gerçekleşmesini, en az oyuncular kadar dileyeceğiniz kesin. Hatta onlar selamını verirken de aklınızın bir köşesinde, mırıldandıkları şu sözler yerini alacak: Mucizeler, gece vakti çıkabilecek bir gökkuşağı kadar yakındır belki de…
* Ayışığında Gökkuşağı ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz
Bir Baba Hamlet, Baba Sahne
Baba Sahne, tiyatro seven sevmeyen herkesi Bir Baba Hamlet’le eğlenceli bir şölene davet ediyor. Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu’nun harikalar yarattığı bu davette amaç Hamlet’i sahneye koymak. Ancak kalaslarından dekor, heveslerinden oyun yapmak üzere yola çıkmış iki cüretkar oyuncunun ortaya nasıl bir iş çıkaracağını tahmin edersiniz sanırım. Shakespeare’i bile gülmekten mezarında ters döndüren bu daveti yeni yılda geri çevirmek olmaz. Yoksa gülmekten ağlamadığınız için pişman olursunuz.
Cıngıllı, Bakırköy Belediye Tiyatroları
Sahnelerin en çalışkan gruplarından Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT), Türk tiyatrosuna saygı duruşunda bulunuyor. Cıngıllı, bir oyun değil bir zaman makinesi. ‘Yar bana bir eğlence’ diyerek, Karagöz-Hacıvat’larla başlıyor, Türk tiyatro tarihini bize anlatıyor. Döneme damgasını vurmuş müzikaller, usta oyuncular tarafından seslendiriliyor . Yetiştiğim, yetişemediğim, sahnede canlı izleyip alkışlama şansına eriştiğim tüm büyüklerime selam verdiğim bu muhteşem gösteriyle nostaljik bir zaman yolculuğuna çıktım. Gözlerimin dolmasına da engel olamadım. 2017’nin finalini BBT’nin bu şaheseriyle yaptım, bence Cıngıllı da sizin için 2018’in açılış oyunu olsun.
Dünyanın En Güzel Arabistanı, EKİP Tiyatrosu
EKİP Tiyatrosu, bu kez tiyatro sahnesine bir şiir taşıyor. Turgut Uyar’ın başyapıtı Dünyanın En Güzel Arabistanı, Cem Uslu’nun muhteşem performansıyla dile geliyor ve yaratıcılık harikası dekoruyla ruhumuzda hoş bir tat bırakıyor. Akçaburgazlı Yekta, kadınların gizli güzelliğine davet ederken aklımızda en çok, sevginin en mükemmel halini yani ‘aşk’ı yalın sözlerle anlatması kalıyor. “Adamlar kadınları alıp Arabistan’a götürürlerdi… Dünyanın en güzel Arabistanı’na…” Eğer siz de hem şiir hem tiyatro sevenlerdenseniz, her ikisini aynı sahnede izlemenin keyfini yaşamak isteyenlerdenseniz, mutlaka listenize alın.
* Dünyanın En Güzel Arabistanı ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
Düşperest, Taşra Kabare
Taşra Kabare, bu sezon bize bir güzellik yapıyor ve Düşperest ile düşlerimizi bize hatırlatıyor. Nergis Öztürk, Şevki Çepa ve Cemal Toktaş, arkalarına Düş Bandosu’nu alarak izlemeye, gülmeye ve alkışlamaya doyamadığımız bir kabareye imza atıyor. 70’li yıllardan kahramanımız Cemalettin’in çıktığı müzik yolculuğunda, toplumun kültürel değişimini de gözler önüne seriyor. Son olarak da, bir gerçeğin altını çiziyor: “mesele her devrin adamı olmak değil, her devirde adam olmak.”
* Düşperest ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
HE-GO, Altıdan Sonra Tiyatro
Altıdan sonra Tiyatro, içinde bulunduğumuz sanal dünyanın, telefon ekranlarından beğenilme arzusunun ve takipçi sayısını artırma hırsının fotoğrafını çekiyor. Binlerce takipçi olunca ne oluyor, milyonlarca beğeniyle hayat nereye kadar diye sorup duruyoruz. Halil Babür, kalemiyle harikalar yaratmış. Kendisiyle birlikte Alican Yücesoy ve Ayşegül Uraz inanılmaz güzel bir ekip olarak, kış günlerinde içimizi ısıtan bir oyunculuk sergiliyor. Keyifle geçen bir seksen dakikadan sonra kim bilir belki internetinizi kapatmak, tüm sosyal medya hesaplarınızı da dondurmak isteyebilirsiniz…
* HE-GO ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
Pera’nın Zamanı, Altıdan Sonra Tiyatro
Tiyatronun büyüsüne inanlardansanız, Pera’nın Zamanı bu inancınızı doğrular nitelikte. Altıdan Sonra Tiyatro, Pera Palas Jumeirah ile bizi zamanda bir yolculuğa çıkartıyor ve bu zamana sıkışıp kalan insanlarla tanıştırıyor. Pera Palas’ın kapısından içeri girerek Agatha Christie, Greta Garbo ve Franz Joseph’in kadığı odalara ve kral dairesine konuk olup misafirlerinin birbirinden bağımsız hikayelerini izliyorsunuz. Sizler de, tiyatro sahnesi yerine otel odalarında yaşadığınız bu farklı deneyimle otelden ayrılıyorsunuz.
* Pera'nın Zamanı ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, BAM İstanbul
Geçtiğimiz sezonun en’lerini barındıran, ödüllerin neredeyse hepsini evine götüren BAM İstanbul, bu oyunda, üç ayrı neslin bir iç dökme hikayesini anlatıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleme aldığı Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, son 50 yılın özeti niteliğinde. Başak Sönmez Ertanoğlu, Ayfer Dönmez ve Melis Öz, şaşalı dekora, abartılı kostümlere veya yanarlı dönerli sahne düzenine gerek olmadan oyunculuklarıyla parmak ısırtıyor.
* Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit, Seyyar Sahne
Seyyar Sahne, yine iyi ki yapmış, iyi ki sahnelemiş dediğimiz bir oyunla daha karşımızda. Latife Tekin’in en sevdiklerimizden Sevgili Arsız Ölüm romanından hareket ederek Dirmit karakterini, tiyatro sahnesine taşımış ve geçen sezon gibi bu sezonun da en izlenilesi oyunları arasında yerini almış. Roman dediysek, her sayfası değil sahnede gördüğümüz. Dirmit’in bir gecesiyle romanın genel bir özeti bize anlatılıyor. Nice Dirmit’lerin ve kendisiyle aynı kaderi paylaşan milyonlarca Dirmit’in dünyası sunuluyor. Hakan Emre Ünal’ın yönetttiği, Nezaket Erden’in oyunculuğuyla deyim yerindeyse resmen döktürdüğü oyunu izledikten sonra benim gibi Dirmit’e hem sarılmak hem de durmayan azmini takdir etmek isteyeceksiniz.
* Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
Tac’ın Nöbetçileri, B Planı
B Planı, Tac’ın Nöbetçileri ile “zaten kötü oyun yapmazlar” sözünü doğruluyor. Hatta bununla yetinmiyor, Murat Eken ve Kaya Akkaya’nın göz dolduran oyunculuğuyla izleyenleri inandığımız tüm değerleri sorgulamaya çağırıyor. Rajiv Joseph’in yazdığı oyun, dilden dile anlatılan Tac Mahal efsanesinin acı gerçekleriyle yüzleştiriyor. İyi bir hikayenin, enerjisi yüksek bir oyunculukla sahneye taşındığı TAC’ın Nöbetçileri , 2018 listenizde (hatta mümkünse ilk beşte) olsun.
* Tac'ın Nöbetçileri ile ilgili izlenim yazımı buradan okuyabilirsiniz
0 yorum:
Yorum Gönder